Latest topics
» Senate overturns rule from professional wildlife management agency and sanctions killing wolf pups at their dens and hibernating bears
Today at 3:19 pm by PurpleSkyz

» Biological Consciousness and Soul Awareness, Technological Immortality, The Illusion of the Self
Today at 2:49 pm by PurpleSkyz

» Alt-Epistemology 101: Who still seems to be “telling the truth”? And if not, why not?
Today at 2:41 pm by PurpleSkyz

» Federal Tax Case Shows Evidence the U.S. Legal System is a Fraud
Today at 2:37 pm by PurpleSkyz

» clif's wujo - March 30, 2017
Today at 2:33 pm by PurpleSkyz

» Detailing the Commission of Comey Crimes
Today at 2:24 pm by topspin2

» Russian Volcano Erupts for first time in 600 years Following Mini Ice Age Cycles
Today at 1:17 pm by PurpleSkyz

» Important Aspects of Disclosure 4
Today at 1:15 pm by PurpleSkyz

» Experts unearth Ancient Maya statue depicting an ‘Alien’ humanoid
Today at 1:13 pm by PurpleSkyz

» NIBIRU News ~ Black Star Questions and Answers plus MORE
Today at 1:12 pm by PurpleSkyz

» UFO News - UFOs near our Sun plus MORE
Today at 1:10 pm by PurpleSkyz

» That Which Is Eternal In Us Must Be Awakened
Today at 1:09 pm by PurpleSkyz

» POOFness for MAR 29: Mid Week BS by ZAP
Today at 12:59 pm by PurpleSkyz

» Dave Schmidt Newsletter: Caught in ANOTHER LIE!!! 3/29/17
Today at 12:58 pm by PurpleSkyz

» Part 3 a few weeks later, woke up with blood on tank top which was under my sweat shirt...
Today at 12:04 pm by Consciousness Of Economic

» Part 2 of what I suspect is happening...
Today at 12:02 pm by Consciousness Of Economic

» Part 1 the marks, bruising, injection mark...
Today at 12:01 pm by Consciousness Of Economic

» Jill Bolte Taylor: My stroke of insight
Today at 11:59 am by Consciousness Of Economic

» Stevie Nicks On Texting & Computers in Society
Today at 11:56 am by Consciousness Of Economic

» Tiny Homes Banned in U.S. at Increasing Rate as Govt Criminalizes Sustainable Living
Today at 11:55 am by Consciousness Of Economic

» The Deception of Solar Radiation Management
Today at 11:54 am by Consciousness Of Economic

» Electromagnetic Geoengineering Producing Climate Chaos
Today at 11:53 am by Consciousness Of Economic

» Update:NWO's Project Blue Beam and the real reasons for Chemtrails!
Today at 11:52 am by Consciousness Of Economic

» Indian Nations Send White House Invoice For 300 Trillion Dollars In Back Rent
Today at 11:51 am by Consciousness Of Economic

» This Weeks RV/CGR News - 2017: 3/26 - 4/01
Today at 10:05 am by PurpleSkyz

» 5 things from the weekly rabbit hole #Vault7 #Cicada3301 #Tengri137
Today at 8:36 am by PurpleSkyz

» No kidding! April Fools’ Comet
Today at 8:34 am by PurpleSkyz

» Anna von Reitz - For Kevin 2: The Fifty States Claim and You
Today at 8:31 am by PurpleSkyz

» Rise Together - Dragnet Brief #14
Today at 8:26 am by PurpleSkyz

» The Truth About Vaccines Launches April 12th
Today at 8:02 am by PurpleSkyz

» Similar to Morphine: The Best Natural Painkiller that Grows in Your Backyard
Today at 7:59 am by PurpleSkyz

» Cyclone Debbie update - Biggest evacuation seen in Australia since 1974
Today at 7:56 am by PurpleSkyz

» Benjamin Fulford - 3/27/2017
Today at 7:53 am by PurpleSkyz

» Lost Ancient High Technology Artifacts In The Cairo Museum Of Egypt
Today at 7:31 am by PurpleSkyz

» New Photo Of Loch Ness Monster
Today at 7:22 am by PurpleSkyz

» Anonymous-We Have An Opportunity To Change The World Are You Ready? ▶️️
Today at 7:16 am by PurpleSkyz

» POOFness for MAR 16: MAYBE TOMORROW (But probably NOT) PSYCH!!
Today at 3:34 am by Red Panda

» Mom of 3 Evades Human Traffickers In IKEA After Noticing These 4 Warnings.
Yesterday at 6:50 pm by badger2

Who is online?

You are not connected. Please login or register

Out Of Mind » PERCEPTUAL AWARENESS » INFORMATIVE GUIDES FOR THE SHIFT IN CONSCIOUSNESS » Finding Inner Peace When Life Seems Unbearable

Finding Inner Peace When Life Seems Unbearable

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

PurpleSkyz

avatar
Admin
Finding Inner Peace When Life Seems Unbearable

by Aletheia Luna Leave a Comment



Having a nervous breakdown was one of the best things that ever happened to me.
Before reaching the absolute end of my stress threshold, I never thought that finding inner peace – especially for a highly sensitive person prone to anxiety – was possible. In fact, the concept was so alien to me that the words “stillness” and “serenity” weren’t even in my personal dictionary. Peace was a completely foreign concept to me.
But if you’re at the same place that I was a few years ago, you'll realize that something in your life must absolutely change. You’ll realize that there is no way in hell you can continue down the same path you’ve gone, that is, unless you want to enjoy the rest of your life! And you will come to understand, eventually, that the tension, pain, sadness, stress and dread that you feel right now is a catalyst of change in your life. This change is the impetus you need to grow more and live better.

Finding Inner Peace Among Turmoil

Demand, pressure, aggression, betrayal, disappointment, maltreatment, unwelcomed surprises … life is unpredictable and oftentimes chaotic. Here are 9 things I’ve learned about finding inner peace in an insane world:

1. Expecting that life and people should be different.

Here’s the truth: you can expect, and expect, and expect, and expect … but what happens at the end of the day? You feel worn out, resentful, bitter, stressed and hopeless. What a waste of time, energy and effort! When I realized how much of my unhappiness stemmed from expectations, I was astounded. And hear this: our expectations are usually unconscious, in other words, we aren’t aware that we are demanding so much from other people and life itself. Why are expectations burdensome? Expectations change nothing at all: they are like brain farts. Can you change other people? No. And that’s just life.
Solution: Would you prefer to resist the truth of this present moment, or would you prefer to become a lover of reality? Try to pinpoint what lofty and unrealistic expectations you have for other people. Here are some examples, “My husband should spend more time with me like he did when we were first married,” “My boss should care more about my feelings,” “My friend should not be such a loud-mouth; I wish she could be different,” “I should be more successful,” etc. Notice the prevalence of the word "should" here.

2. Holding on to grudges and resentments.

Grudges + resentments = self-righteousness … and feeling righteously indignant is extremely ADDICTIVE in a toxic way. When we obsessively store away past wrongdoings from others we are essentially telling ourselves, “I have the right to be angry at this person. I have a right to distance and separate myself from them. I have a right to perpetuate my own misery.” But on your deathbed will you really care about who is right and who is wrong? Holding on to grudges is not only infantile, it is also poorly spent time focusing on the details of life.
Solution: Visualizations and rituals can help you to let go of past hurt and start a fresh chapter in life. For instance, you may like to write down what someone did to you on a piece of paper. Once you are done, burn that piece of paper until it crumbles to ash. This is a powerful way to symbolize “letting go.” Alternatively, you may like to focus on cultivating forgiveness by focusing on how to forgive yourself first.

3. Choosing NOT to experience your emotions.

None of us like feeling uncomfortable emotions, and so it’s very common for us to suppress or avoid them. Unfortunately this creates emotional repression. Here's the thing: hiding your feelings isn’t the same as dealing with them. Just because your feelings temporarily disappear doesn’t mean that they are completely gone. In fact, the longer you suppress them, the bigger they grow.

Solution: Choose to consciously sit with your emotions without resistance or judgement. If judgements come, let them rise and fall away. While it may be very difficult at first to experience your emotions, you will thank yourself sincerely in the long run. Note: remember to find a quiet place to do this and breathe deeply.

4. Getting lost in the past or future.

Time travel isn’t real honey, or at least, not in my world! The reality is that the past and future don’t exist in this present moment; all that exists right now is NOW. While this does make sense to most people, most of us don’t take it to heart. By getting lost in past regrets or future fears we completely lose touch with the grounded present moment. Inevitably this = heartache, tension and overload … the stuff nervous breakdowns are made of!
Solution: Use your emotions as triggers, or alternatively use the uncomfortable sensations in your body as wake-up calls to ground yourself. Is your heart racing? Take that as a sign that you are drifting off into the world of your mind. Use these grounding techniques to bring you back down to ground control.

5. The obsessive need to control.

As a control freak myself I know how much it sucks to constantly be in a frazzled, wired state. If you have the obsessive need to control everything you will be a master planner who tries to predict and coerce every situation into what YOU want, or feel you can handle. Of course, this equals humongous loads of stress and anxiety.
Solution: The obsessive need to control is closely tied to being a perfectionist. Take a look at this article on perfectionism to get an idea of how to reduce your need to control.

6. Wanting to be liked by everyone.

Wow ...  I could write an entire book on this topic. Wanting to be liked by everyone is such a big issue that it's like an epidemic. In a world where we’re taught to gain our self-worth from external achievements and how popular we are, it’s almost inevitable that nearly all of us fall into this trap. We let our fear of what other people think control our lives: others perceived thoughts become our prison cells.  We have such a poor foundation of inner self-worth and love that we almost always seek it from sources outside of ourselves. When we override our authentic selves in order to be more likable and acceptable, we give away our personal power. This is very dire indeed.
Solution: Learn to accept being unacceptable to others. Learn to embrace the absolute worst: being disliked. This doesn’t mean being an ass, but it does mean learning to honor your needs and wants. I like to picture the very worst that could happen if someone disliked me, e.g. “My conversations with them may be awkward, they may gossip about me …” etc. etc. But can I deal with that? Yes! And so can you. Here’s some further reading.

7. Playing the martyr or victim.

Adopting the role of a martyr or victim in any circumstance is an act of self-sabotage on an unconscious level. What is a victim? A victim is someone who believes that they have no personal power and that they are a casualty of fate. They are defined by self-pity. What is a martyr? A martyr is a person who sacrifices themselves unnecessarily for others, using this as a form of manipulation. They are defined by self-sacrifice. Both of these roles sustain chaos and stress.
Solution: Think about the beliefs you have about yourself, others and life. Victims and martyrs are sustained by a barrage of unrealistic, illogical and harmful beliefs such as, “I can’t change my destiny,” “Humanity is always selfish,” “My self-worth comes from how much I give,” and so forth. You may like to read this article for additional help.

8. Being slow to forgive yourself.

Refusing to forgive yourself of any perceived failure, flaw or deficiency is the product of low self-esteem. The absence of self-love is a major cause of every form of stress and unhappiness.
Solution: Learn to become your own best friend. Start the journey of self-love. Here is a good article to start.

9. Poisonous people.

What defines a poisonous person? A poisonous person is someone who restricts your self-growth and who brings you down more than raises you up. Poisonous people are like black holes: they drain your mental, emotional, physical and spiritual energy leaving you like a hollow husk of your former self. If you are not grounded and if you don’t have the soulful capacity to tolerate poisonous people, the end result can be grim. Toxic people can be friends, family members, lovers, offspring or even colleagues.
Solution: Examine all of the people you come in contact with on a daily basis. After all, it's said that we are the end product of the five people we interact with the most in life. Are the people in your social circle supportive and encouraging, or are they jealous, demeaning and cynical? If it’s not possible to cut away these people from your life right now, I recommend keeping your distance and taking regular breaks from them.

Here’s What You Can Do Now …


Re-read this article, particularly the “solution” parts of every point and think about how you can implement the advice into your life. Change can start in this very moment if you allow it.
Finally, I recommend that you take time out every day to enjoy stillness. Find that space of silence within you and permit yourself to be cleansed by it. You are this stillness at your very core.
Any recommendations or experiences on finding inner peace? Please share below.
Photo by: Sharon Hinchliffe and Debaird


Thanks to: onerwolf.com



 

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum